maandag 29 oktober 2012

Strijd SBS6 en RTL houdt aan

Ook dit najaar gaat de strijd op de zaterdagavond tussen de twee commerciele zenders door. SBS6 presenteert zich dit najaar met 'Van je vrienden moet je het hebben' en RTL met 'Ik hou van Holland' & 'Mannen met een zekere leeftijd'.

Ik hou van Holland, de altijd goed scorende show van RTL, blijft een gezellig familieprogramma. Maar zijn de mensen niet toe aan wat nieuws? Uit cijfers van Kijkonderzoek (2012) kan ik concluderen dat mensen blijven kijken naar de unieke Hollandse show van Linda de Mol. Met 2.4 miljoen kijkers, waren zij weer het best bekeken programma van de zaterdagavond.

Hoe kan het toch gebeuren dat RTL keer op keer beter is dan SBS? Waar laat SBS een steekje vallen? Dit zijn twee belangrijke vragen die ook op de redactie gesteld zullen worden. Aan mij om daar een simpel antwoord op te geven. Het concept en de gasten.

Het concept van 'Van je vrienden moet je het hebben', is pure vermaak. Kijkend naar de doelgroep en hun behoeftes, is vermaak niet genoeg. Mensen willen naast vermaak, ook iets leren of bezig worden gehouden. Wat is nou mooier dat je tijdens Ik hou van Holland kunt lachen om de grappen van Guus en Jeroen, maar tegelijkertijd een leuke maar toch leerzame quiz kunt meespelen? Voor SBS is het dus erg belangrijk om in te spelen op de behoeftes van de doelgroep. Het wil niet zeggen dat een idee van SBS precies op de manier bij doelgroep aankomt dan gewenst. Je kunt een boodschap nooit overbrengen, maar die moet je aanbieden. Dat wil zeggen dat iedereen zijn eigen betekenis kan verlenen aan een boodschap. Dus wat voor de een vermaak is, kan voor de ander iets serieus zijn.

Naast het concept heb je natuurlijk nog gasten in het programma. Als je op zaterdagavond vermaak wilt en Ralf Mackenbach wordt uitgenodigd, dan gaat er iets mis. Ralf is voor de Zapp show of andere kinderprogramma's op de publieke omroep. Oftewel, SBS luister naar je doelgroep! Kom met gasten waar mensen meer van willen zien. Patty Brard kennen we nu wel, kom met nieuwe gezichten.

Ik ben benieuwd hoe de strijd volgende week weer wordt gestreden. Is het weer RTL die met vlag en wimpel er boven uitsteekt, of wordt het nu toch SBS? Wil je graag met mij delen waar jouw voorkeur naar uit gaat, plaats dan hier een leuke reactie!

© by C.M. Recensent

7 opmerkingen:

 1. Ik begrijp deze strijd eigenlijk niet zo goed. Want naar mijn weten zijn zowel RTL als SBS van John de Mol. Dus of men nou kijkt naar RTL of SBS, gekeken wordt er. Ik ben het overigens volkomen met je eens over het feit dat de gasten bij SBS niet aanspreken, maar miscchien zijn de Patty Brard liefhebbers juist wel de doelgroep van SBS?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het gaat hier als het ware niet om de eigenaar van de zender, maar de strijd van shows op de zaterdagavond. Het programma 'van je vrienden moet je het hebben' is van Eyeworks ( oftewel van Reinout Oerlemans) en 'Ik hou van Holland' is van Talpa, wat inderdaad John de Mol doet. Denk maar terug aan de strijdt van 'Sterren dansen' op Nederland 1, 'Beat the Best' op RTL4 & 'Sterren springen' op SBS6. Na deze strijd was gestreden, gaat het dit seizoen verder.

  Aan de tegenvallende cijfers van SBS te zien, weet ik niet echt of Patty de doelgroep van SBS is. Je kan Patty wel houden, maar nodig er dan spectaculaire gasten bij uit. Het lijkt me sterk dat alleen wij twee Patty moe zijn? haha

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik begrijp de strijd van de shows, alleen de belangen zijn nogal vreemd. Want waar Eyeworks producent is van Sterren Springen, is meneer Oerlemans presentator van Sterren dansen (of strictly come dancing heet het geloof ik). OOk is het programma van je vrienden moet je het hebben natuurlijk gewoon een oud RTL programma. Hier werder ook mensen gehypnotiseerd alleen nu wordt het gedaan met BN-ers. Het is ook niet voor niks dat de kijkcijfers van SBS tegenvallen. Verschillende programma's van RTL die niet fantastisch waren (wie trouwt mijn zoon, dat hypnose-programma) worden nu, zij het in een iets ander jasje, getoond bij SBS. Wil men daar echt iets veranderen zullen ze met nieuwe programma's moeten komen en inderdaad van de B-artiesten af moeten. Want dat wij niet de enige twee zijn die "Patty-moe" zijn lijkt me duidelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dan kun je zien dat televisieland eigenlijk vreemd in elkaar zit. Een producent van commerciƫle televisie, is presentator op de publieke omroep en SBS is gewoon letterlijk 'de dupe' van RTL. Maar dit artikel ging inderdaad ook om de strijd van de shows. Mijn conclusie is in het artikel ook dat SBS met vernieuwende programma's moet komen incl. leuke gasten. Dus zo te zien zijn we het met elkaar eens. Moeten we zelf maar nieuw concept maken? ;)

  BeantwoordenVerwijderen